Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2009 17:39 - КРЕДО-КРЕДИСИМО на деня
Автор: doriana Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3840 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 14.05.2009 17:54


Това, че и вярващите, и атеистите са прави аз си го илюстрирам с приказката за тримата слепци, които трябвало да познаят какво нещо държат в ръце, като опипвали един слон. Първият опипал хобота и казал, че слонът това е един дълъг и дебел червей. Вторият слепец опипал задницата на слона и казал, че това е една огромна скала с пещеренп отвор в нея. Третият....и той нещо си рекъл подобно. Тримата се скарали, като всеки твърдял, че е прав, а другите грешат. Грешни ли са заключенията на тримата слепци? Бързам да отговоря - не, защото всеки е "видял" слона от своята перспектива, но никой не го е "познал" в цялостта му.
Абсолютната истина е в абсолютното битие. Тук - в материалните измерения всеки си има своята относителна истина.
image



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ivesa - Добър извод...
14.05.2009 19:49
Поздравления!:)))
цитирай
2. анонимен - Дориана ,
14.05.2009 20:38
още не съм ги прочел другите ти постове от днес ,защото сега се прибирам и затова ще коментирам само по този . като прочета останалото - тогава и по него . поздравления за високата производителност :-))
та , по темата : мисля че всички събития са "алтернативни" (т.е. всяко едно от тях може да се случи) , но при взаимодействието си с друго събитие се стига само до един резултат . това е и причината ние да можем да правим избор . например : да вземем мен и чаша вода . има много различни бъдеща в които аз изпивам чашата с вода и единствено от моя избор зависи кое бъдеще ще се случи (в това отношение съм нещо като бог :D ) . мога да си налея вода от кухнята , мога да пия вода в банята , мога да прекарам маркуча в гаража , а мога да отида и до магазина и да си купя оттам и т.н.к. или казано по друг начин всяко събитие има много бъдеща и само едно настояще . същото важи и когато погледнем към миналото . с цялото това многословие исках да кажа ,че всяка истина е относителна в множествата на миналото и бъдещето и е абсолютна в настоящето .
източните религии ни учат не да се покланяме на богове , а самите ние да се превърнем в такива . казват ни ,че Човекът може да постигне духовното в хармония със себе си и това да го доведе до хармония с цялата Вселена .
манипулативните религии (християнство ,ислям и др.) ни казват ,че нищо не зависи от нас , че сме нищожества и че трябва денонощно да се покайваме и да се молим за милост . при това да се молим на богове , които са всичко друго но не и съвършени . Йехова , Аллах - те се гневят ! мразят ! обичат ! наказват ! награждават !
какви богове са това ?! та те са просто свръхчовеци надарени с могъщество и власт , но ограничени и подчинени на типично човешки чувства и емоции . как бих могъл да разгневя Господ ?! това е все едно мен да ме разгневи някоя амеба ! библията е просто ужасно нескопосан препис на египетската "книга на мъртвите" . бях попитал в един мой коментар дали ако утре измислят хапче за безсмъртие вярващите ще го изпият или ще се уповават на вярата си , че Бог ще ги дари с вечен живот . не мисля ,че ще откажат хапчето :-))
не вярвам че боговете от "свещените" книги на религиите съществуват . вярвам ,че човек продължава да съществува винаги на духовно и материално ниво и вярвам че във Вселената има още разум (може би част от него е много по-висш от нашия) .
колкото до слепците - и тримата грешат :-))
само че никой от тях не би си го признал за нищо на света . така обикновено започват войните в човешката история :-))
Поздрави за постингите !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: doriana
Категория: Изкуство
Прочетен: 1924011
Постинги: 139
Коментари: 1012
Гласове: 5751