Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.10.2009 14:09 - В ОЧИТЕ НА СВЕТА
Автор: doriana Категория: Политика   
Прочетен: 3258 Коментари: 6 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В ОЧИТЕ НА СВЕТА
(ИЛИ ДОРИАНА СЕ ЧУДИ КАКВО ДА ВИ КАЖЕ ПО ВЪПРОСА)


"Сцена от всекидневието : олигархия по български
23 Октомври 2009

 

Бих искал да споделя с Вас впечатлението ми от една сцена, на която присъствах снощи, която е част от българското всекидневие. Така започва публикация на посланик Етиен дьо Понсен в личния му блог.

След участието ми в едно телевизионно предаване, излизайки пеш от един голям софийски хотел (този, който прилича на кула: тези, които познават града, ще го идентифицират лесно), попаднах лице в лице с пристигащ впечатляващ кортеж. Пред входа се появиха четири луксозни лимузини германска марка. Най-внушителната, твърде вероятно здраво блиндирана, бе непосредствено следвана от джип, снабден с много антени. Заинтригуван, ми обясниха, че те служат за смущение на вълните за избягване на взривяване на бомба от разстояние. Всички тези коли бяха с особени номера ( от рода на С – за София – 000 и още нещо). От тях най-напред слязоха яки юначаги с късо подстригани коси, с ясно видими слушалки и ръце зад саката; после слязоха красиви и пъргави млади жени на високи токчета; дължината на полите им явно не беше първата им грижа. Накрая, с телефон на ухото и с отпусната походка слезе охраняваният човек. Не го познавах. Цялата тази компания влезе в хотела, като бодигардовете заеха позицията на стрелци в хола, както се казваше по време на моята военна служба. Държа да уточня, че не ставаше в никакъв случай въпрос за официален кортеж или охрана. Това беше безпределно ясно.

Тогава ми дойдоха наум думите произнесени от президента Първанов по време на една неформална среща с посланици от Европейския съюз: “В нашата страна някои личности са по-добре охранявани и имат по -импозантни кортежи от моя”. Със сигурност, познавайки добре официалната екипировка за охрана на българската държава, той беше сто на сто прав.

За един миг, при преминаването на тази гледка, помислих, че се намирам в иракска, афганистанска или ливанска обстановка. Къде другаде можеш да се страхуваш да бъдеш убит насред улицата или от бомби с дистанционно управление? Но не! Бях в България, страна членка на Европейския съюз от две години. А кортежи като този се срещат редовно в София или другаде."

"Френският посланик:
Отишли сте прекалено навътре в защитата на престъпния контингент
23 Октомври 2009

 

image

"Струва ми се, че сте отишли прекалено навътре в защитата на правата на престъпния контингент", заяви в петък френският посланик Етиен дьо Понсен в коментар за проблемите в българското правораздаване и по-специално с Наказателния кодекс.

"Дали сте много правомощия на защитата и вече се стига до момент, в който просто никой не може да бъде осъден", добави посланикът в интервю пред БНТ, като даде за пример делото "Борилски", в което Франция активно се намеси.

"Ако се окаже, че няма виновни при едно такова жестоко убийство, какво може да се направи?", възмути се Дьо Понсен.

 

Сцена от всекидневието : олигархия по български

Бих искал да споделя с Вас впечатлението ми от една сцена, на която присъствах снощи, която е част от българското всекидневие. Така започва публикация на посланик Етиен дьо Понсен в личния му блог.

След участието ми в едно телевизионно предаване, излизайки пеш от един голям софийски хотел (този, който прилича на кула: тези, които познават града, ще го идентифицират лесно), попаднах лице в лице с пристигащ впечатляващ кортеж.

Пред входа се появиха четири луксозни лимузини германска марка. Най-внушителната, твърде вероятно здраво блиндирана, бе непосредствено следвана от джип, снабден с много антени. Заинтригуван, ми обясниха, че те служат за смущение на вълните за избягване на взривяване на бомба от разстояние. Всички тези коли бяха с особени номера ( от рода на С – за София – 000 и още нещо). От тях най-напред слязоха яки юначаги с късо подстригани коси, с ясно видими слушалки и ръце зад саката; после слязоха красиви и пъргави млади жени на високи токчета; дължината на полите им явно не беше първата им грижа.

Още

"Ние се питахме дали така съществуващият НК не е бил изготвен от обвиняеми, от хора, към които вече до такава степен те са протежирани, те са защитени, че много често в България вие имате дела и казуси, и афери, които избухват в пресата, има лица, които стават следствени, стигат до следствието и дотам. След това забелязваме, че оттам нататък нищо повече не се случва. Те по никакъв начин не са обвинени, не получават присъда, напротив, те биват оправдани. А това е просто бедствено положение", смята френският посланик.

Избухналият скандал във Висшия съдебен съвет, свързан със съмнения за купуване на магистратски гласове, показва, че на най-високо равнище съществуват сериозни проблеми, каза Етиен дьо Понсен. "Но до известна степен съм и успокоен от факта, че все пак тези казуси се изнасят пред общественото мнение, което означава, че нещата прогресират по някакъв начин, развиват се в добрата посока", добави той.

Посланикът вижда политическа воля за промяна и потвърди, че при посещението си в Париж българският премиер Бойко Борисов е получил категорична подкрепа за борба с корупцията.

"Но трябва да видим дали тази воля по някакъв начин ще се предаде в реалността и ще има ефекти. По отношение на желанието и на волята нямаме съмнения - на г-жа Попова, на г-н премиера, на г-н Цветанов... Мисля, че волята е тук. Но трябва да видим дали тя е достатъчна, за да се променят нещата", каза Дьо Понсен и добави, че това ще бъдат "предизвикателствата на идващите месеци".

Запитан какви конкретни резултати се очакват и колко е кредитът на доверие към новата власт, посланикът отбеляза, че нещата няма да се променят за един ден.

"Но ако поне няколко конкретни, конкретни ключови, символични процеса, които се влачат с години, достигнат до своя край, това ще бъде много важно, защото хората във и извън страната ще си кажат "да, нещата са се променили"", посочи посланикът.

"Нямаме точен календар със срокове. Но всички знаем, че на едно правителство поне 6-7 месеца му трябват, за да раздвижи наистина нещата и да се постигнат", каза още Етиен дьо Понсен, според когото този кредит на доверие със сигурност "няма да бъде вечен". "

ПРЕПЕЧАТАНО ОТ mediapool.bg


http://www.mediapool.bg/show/?storyid=157755
http://www.mediapool.bg/show/?storyid=157752
 

 

 

 




Тагове:   очите,   олигархия,


Гласувай:
5



1. newlogic - :) типично по български
23.10.2009 14:58
Всичко описано се прави само за показност, превличане на внимание и демонстриране на финансови възможности. Неща присъщи на българина.
Когато му дойде времето на този човек, който така усилено охраняват, той ще бъде убит. Никаква охрана не може да го спаси, както не е спасила много други преди него.
Всичко е само въпрос на Изтъкване и правене на " Голяма работа" :)
P.S. Много филми гледат хората :)
цитирай
2. doriana - Още се чудя какво да кажа по въпро...
23.10.2009 16:42
Още се чудя какво да кажа по въпроса?
:)
цитирай
3. kalin8 - Дори,
23.10.2009 16:47
това е бил просто някой "бушон"...Има ги навсякъде,дори и в Париж.Така, че Негово Превъзходителство ,предполага се, вижда не за пръв път подобна гледка.Но не би писал за нещо босовете на мафията
по родните си земи...Така мисля!
Б.
цитирай
4. newlogic - 3. kalin8
23.10.2009 17:47
Съгласен съм с теб. Просто те мислят, че сме прекалено нищожни, за да имаме дори и такива "герои".
И със сигурност е бил "бушон". Хората, които дърпат конците никой не ги знае :)
Нали трябва някой да отвлича вниманието :)
цитирай
5. haralanov - Мдаа...
24.10.2009 21:14
Живеем в страната на Гоце Първанов...
цитирай
6. анонимен - Svilen75
25.10.2009 03:35
Наскоро един приятел ми каза една сентенция, която бях позабравил: "Колкото е по-развита една цивилизация, толкова по-малки материални следи оставя след себе си". Всички знаят, че наистина добрите телохранители са дискретни и не се забелязват, За всички е ясно, че този "бушон" е комплексар, който се прави на важен. Но не сте прави, в белите държави със сигурност има и по-големи престъпници от нашите, но не парадират. Нашите парадират, защото това впечатлява обществото. При нас си ги мерят по броя на джиповете в кортежа, манекенките и момченцата без вратленца в същите тези джиповете, както и по броя на антените по тях. Направи ли впечатление на някой, че "бушона" слиза от колата говорейки по телефона? И как е говорил, като имало кола за заглушаване на сигналите??? Та нали телефоните се използват най-много за активиране на бомби??? Извода е един - бутафория. Смешна бутафория. Но не е там проблема, проблема е в обществото. В лъвското стадо най-силния лъв поема водеща роля - той дори не ловува, това го правят женските лъвове. Той само прогонва по-младите и слаби лъвове. Но идва един момент, в който силите му отслабват и някой млад и събрал повече сили лъв го измества. Това винаги се случва и в престъпния свят. На знайните и незнайни от обществото глави на мафията. Моето мнение е, че ще има ред в тази държава, когато главните мафиоти няма да могат да опазят властта си от напиращите млади ... не, не лъвчета, а хиени, без да има законов и държавен ред. Не и преди те да започнат да се нуждаят от закрилата на закона и необходимостта от ред в тази държава. Дали ще чакаме този момент или ще променим сегашната диващина зависи само от нас - обществото. И докато се впечатляваме от броя на джиповете и антените по тях нищо няма да се промени.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: doriana
Категория: Изкуство
Прочетен: 1887908
Постинги: 139
Коментари: 1012
Гласове: 5751