Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.10.2010 10:59 - ЕФЕКТЪТ НА ПЕПЕРУДАТА ИЛИ ТОВА, КОЕТО НЕ ВИЖДАМЕ
Автор: doriana Категория: Туризъм   
Прочетен: 7187 Коментари: 11 Гласове:
18

Последна промяна: 21.10.2010 11:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Ефектът на пеперудата   image 

(Този постинг е в рубриката "Туризъм" , защото с него ще се наложи да пообиколите малко света и да го разгледате през моя обектив!)


Няколко събития, които привидно нямат общо помежду си?
Какво става по света, когато няколко отделени събития във времето и пространството бъдат свързани в логическа връзка?

image
Възможно ли е да се прогнозират бъдещи събития и дали все някога ще започнем да виждаме тънката червена нишка между причината и следствието?
Дали моралът и общочовешките ценности биха могли да ни помогнат да съзрем бъдещите опасности?
Дали манипулациите на световните сили са по-силни от нас, карайки ни да страдаме в икономическа зависимост или друга такава и така да не виждаме по-далеч от носовете си?
Има ли нещо общо Гугъл с форматирането на мозъци и пълненето им с туй, що им изнася на онези с многото интереси?
Отдавна се убедих, че ние – човеците на тая земя, разделени поради цвят на кожата, географско положение, икономическо статукво и куп други неща, сами определяме събитията и нещастията без да подозираме за това, за които нещастия след туй се налага да правим благотворителни кампании, а всъщност те носят финансови приходи на някого...

image
фактите:   І. ПЪРВО ДЕЙСТВИЕ: „Чаеното парти” в САЩ Те са консервативни, религиозни, бели и ядосани на Обама. Става дума за привържениците на "Чаеното парти" - ново политическо движение, което е на път да разбие двуполюсния модел, установен в Америка от столетия. Гневът като политически коз Новото политическо движение, наречено "Чаено парти", привлича всички онези американски избиратели, които са против повишението на данъците и възлизащите на билиони държавни програми за борба срещу финансовата криза. Един такъв избирател е 72-годишната Антоанет от Ню Джърси. Тя е на мнението, че правителството се меси във всичко. Особено много тя се гневи на здравната реформа. "Това вече не е моята Америка", казва Антоанет. Тези думи я превръщат в типична представителка на "Чаеното парти", казва социологът Михаел Верц: "Чаеното парти е движение, което обединява американци от по-низшите социални слоеве....
(Тук Дориана вмъква в скоби едно питане – кои са низшите  социални слоеве в САЩ? А отговорът идва от самосебе си – това са онези, които придобиват доходи единствено със своя труд и плащат данъци единствено върху тези доходи, нямат вложения в акции и облигации, нито имат банкови влогове със спестявания, онези, които живея до смъртта си НА КРЕДИТ и по няколко пъти в живота си обявяват съвсем официално, забележете, личен фалит).

image
Съпротивата срещу здравната реформа през лятото на миналата година дари "чаените бунтари" с нова сила. Ядът на консерваторите не познаваше граници. Доказателство за това бе и конфронтацията със сенатора от Пенсилвания Арлен Спектър през август 2009: "Досега не се интересувах от политика" - каза тогава една 35-годишна избирателка. "Но вие събудихте един спящ великан", предупреди тя. Така се и случи. След 30 години в Сената Арлен Спектър е изправен пред развалините на политическата си кариера. Причината: след дълги години в редиците на Републиканската партия, Спектър се присъединява през 2009 към демократите. Да му мислят републиканците... Макар гневът на американците да ги прави податливи на идеи, каквито застъпва "Чаеното парти", повечето експерти са убедени, че това движение е поредната политическа еднодневка. Тезата им е, че и по време на предишни икономически кризи е имало протестни движения - групи, за които днес вече никой не говори. На това мнение е и социологът Михаел Верц. Той обаче съзира една друга опасност: "Ако погледнем демографските, политическите и икономическите развития, не мисля, че "Чаеното парти" ще успее да привлече мнозинството от американците. Дори да предложи кандидат за президент на изборите след две години, това движение няма да се наложи на политическата сцена. Но е възможно да "открадне" част от традиционните избиратели на републиканците, което би дестабилизирало партията за години напред", категоричен е Михаел Верц.
Дориана: С други думи – край на двуполюсния политически модел в САЩ! Какво ще произлезе във времето от това за американската икономика, респ. За останалия свят? Статията можете да прочетете тук!

ІІ. ВТОРО ДЕЙСТВИЕ: Уго Чавес оглавява антиглобалистите
  Из анализи, които обикновено не четем много проникновено:   Статия на Георги Коларов, д-р по политология, експерт по проблемите на тероризма, латиноамериканист    „На фона на бурните събития в Родината ни на заден план остана едно първостепенно външнополитическо събитие - световната обиколка на президента на Боливарианска Република Венецуела Уго Чавес. Той първо посети бившите славянски съветски републики Русия (за девети път), Беларус и Украина. В последната скорострелно установи свое посолство. От Киев отпътува за Техеран - една от най-важните му визити в обиколката. Иран, Сирия, Либия и Алжир са тези държави, които той посещава с цел да постигне икономически и политически цели едновременно - да спечели нови партньори и да подразни САЩ... Разбира се, най-важни бяха визитите в Москва, Минск и Киев. Уго Чавес и Дмитрий Медведев подписаха "План за действие" за руско-венесуелското партньорство за периода 2010 - 2014 година. Сключено беше споразумение за развитието на атомната енергетика във Венецуела, за строителството и експлоатацията на АЕЦ с руска помощ...

Сумата по сключените сделки за доставка на руско оръжие за Каракас вече надхвърля четири милиарда долара. Във Венецуела в момента се строят от руски специалисти три военни завода - за производство на автомати АК; за патрони за него; авиационно-ремонтен завод за производство на резервни части и обслужване на руските вертолети "МИ-26", на въоръжение във венецуелската армия, които вече са 38 и при една евентуална война с Колумбия ще играят решаваща роля.

Започва и доставката на руски зенитно-ракетни комплекси "ТОР-М1", като се носят слухове от неназовани високопоставени руски източници и водещи московски журналисти, че Уго Чавес ще закупи и прословутите "С-300", предназначени за иранската противовъздушна отбрана, и след това ще търси начин да ги прехвърли нелегално на Техеран (по този въпрос в момента Уго Чавес и Махмуд Ахмадинеджад водят свръхсекретни преговори, за които навярно никога няма да узнаем нищо).

Освен това, Каракас ще купи от Москва десет самолета "ИЛ76-МД90" и два самолета-цистерни "ИЛ78-МК". Според ръководството на "Рособоронекспорт", Венецуела ще е първата чужда държава, която ще закупи и изтребителите "СУ-35, както и 600 танка "Т-90С". По думите на самия Владимир Путин, в скоро време сумата по сключените оръжейни сделки ще надхвърли пет милиарда долара. А на него може да се вярва!

По време на визитата Уго Чавес и Дмитрий Медведев подписаха и документ за учредяването на руско-венецуелска банка, подготовката за което се води от месец юни, миналата година. В основата й ще бъде заложена "Еврофинанс-Моснарбанк". Нейният уставен капитал ще бъде четири милиарда долара, от който на руската страна се падат 51%, собственост на ВТБ и "Газпромбанк".

49% ще осигури Венецуела, предимно чрез Държавната нефтена корпорация. Така ще бъде осъществено взаимоизгодното финансиране на съвместните програми.

Обобщавайки резултатите от визитата, Дмитрий Медведев отбеляза, че "Русия и Венецуела твърдо се обявяват за съвременен и справедлив световен ред! Такъв ред, в кой нашето бъдеще няма да зависи от желанието и волята на една страна, от нейното благополучие и настроение, а от усилията на международната общност и разбира се, от вътрешното развитие!"

Паралелно с Руската Федерация, Венецуела развива интензивно сътрудничество и с Беларус. На преговорите в края на миналата седмица Уго Чавес и Александър Лукашенко решиха да разширят взаимно изгодното сътрудничество, като увеличат търговския обмен до един милиард долара.

Минск предлага на Каракас да разположи на венецуелска територия система за противовъздушна отбрана и радиоелектронна борба, в замяна на 80 000 барела суров нефт на ден, като от 2007 досега вече са предоставени милион и половина тона, добити от белоруските специалисти в басейна на река Ориноко с печалба за Беларус около сто милиона долара.

Отсега нататък ще добиват по един милион тона нефт всяка година и по този начин ще помогнат на своя настоящ и най-вероятно бъдещ президент в неочаквано, но съвсем логично, разразилата се схватка с руския му колега. На венецуелска територия белоруски специалисти ще добиват фосфати, ще строят жилища за бездомните, ще газифицират градовете и автотранспорта чрез строителството на ТЕЦ, работещи с природен газ. Минск планира да построи в Каракас и завод за трактори и товарни автомобили. Договорите в сферата на строителството надхвърлят един милиард долара.

След Минск, Уго Чавес за първи път посети и Киев. Там той прояви интерес към самолетите "АН", към заводите за боеприпаси, към зенитно-ракетните комплекси "Кольчуга" /щит/ и т. н. Украинските специалисти, също както и белоруските си колеги, получиха възможност да добиват нефт в басейна на река Ориноко. Виктор Янукович си спечели нов приятел в Латинска Америка, който ще му бъде много полезен в тежките схватки, които го очакват на външнополитическия фронт.

В момента Уго Чавес играе изключителната роля на международен посредник между държавни глави - привърженици на антиглобализма, с неуредени финансови, политически и личностни проблеми помежду си. Аз лично искрено му желая успех!

Заслужава възхищение за това, че едновременно си позволява да държи стратегическия съюз с Москва на най-високо равнище и да дава възможност на Киев и Минск да се измъкнат от енергийната зависимост...”   Едно допълнение от Дориана: Венецуела  заема по-значима роля като износител на нефт и по този показател се нарежда на пето място в света със 115 млн. т годишно - с 1 млн. т по-малко от Иран. Тази класация се оглавява също от Саудитска Арабия (320 млн. т), Норвегия (146 млн. т) и Русия (144 млн. т).

Статията я преписвам със съкращения, но цялата можете да прочетете тук!     ІІІ. ТРЕТО ДЕЙСТВИЕ: Иран увеличава запасите си от обогатен уран   Иран обяви, че постоянно увеличава запасите от обогатен уран, въпреки призивите на ООН да замрази ядрената си програма, предаде АП. Али Акбар Салехи, ръководителят на ядрената програма, каза, че Иран има запаси от 30 кг уран, обогатен до 20 процента - пет пъти повече от оповестеното по-рано. Обогатеният до 20 на сто уран може да се използва за производство на гориво за изследователския реактор, но за създаване на ядрено оръжие той трябва да бъде обогатен до 90 на сто, посочва БТА. Западът обвинява Иран, че се стреми да се сдобие с ядрено оръжие, но Техеран отрича, напомня АП.   Иран си е поставил срок до 2020 г., за да изгради експериментален реактор за ядрен синтез, съобщи АП. До момента нито една държава не е успявала да създаде подобно съоръжение, подчертава агенцията. През юли Иран обяви, че националната агенция за атомна енергия е започнала да проучва възможностите за създаване на експерименталния реактор. Ядреният, или термоядреният синтез, е процес на сливане на едно или повече атомни ядра, при който се произвежда енергията в слънцето и другите звезди. Досега той е бил използван от човека само за създаването на оръжие - водородната бомба, пише БТА. Сливането на ядрата все още не е овладяно като средство за производството на електроенергия.       Иран, Турция и Бразилия сключиха на 17 май в Техеран споразумение, предвиждащо размяна в Турция на 1200 килограма нискообогатен ирански уран срещу 120 килограма уран, обогатен до 20 процента, за техеранския изследователски реактор. Техеран твърди, че ако споразумението се осъществи, ислямската република ще спре да обогатява уран до 20%.   През м. август 2010 г. Иран откри първата си атомна електроцентрала край град Бушехр, на брега на Персийския залив. Тя беше изградена по руски проект и с руско участие. Русия ще осигури и горивото за централата. За да не предизвиква опасения от разпространение на ядрено оръжие Москва ще прибира изразходваните горивни пръти, които могат да се използват за производството на плутониев заряд за ядрено оръжие.

Дориана: Нали все още помните обиколката на Уго Чавес и посещението му в Техеран? Нали? Ако не помните - прочетете още веднъж ІІ. Второ действие! Така! Сега вече трябва да ви светне лампата....

image

ІV. ЧЕТВЪРТО ДЕЙСТВИЕ: Истината за глобалното затопляне – на кого пречи тя?
    Теза № 1: Вацлав Клаус – „Промяната в климата не е заплаха”   От новините, които не четем:   Промяната в климата не представлява заплаха, а последиците от глобалното затопляне няма да са катастрофални, заяви чешкият президент Вацлав Клаус, цитиран от Ройтерс.   Клаус направи това изказване на лекция, която изнесе в Лондон. Чешкият президент е отявлен скептик по отношение на теорията за глобалното затопляне и през 2007 г. публикува книга, в която твърди, че то се е превърнало в нова религия, застрашаваща свободата и световния икономически и социален ред.   "Глобалното затопляне през последните 150 годините скромно и последиците му няма да бъдат опасни или катастрофални. Това не изглежда като заплаха, на която трябва всички да реагираме", заяви Клаус.   "Не виждам емпирични доказателства за човешката роля в причиняването на глобалното затопляне. Виждам твърде много грешки в методологията на науката и представянето на данни", добави той.   Клаус заяви, че дебатът за заплахата от глобалното затопляне е необективен, предмет на пропаганда и се използва от правителства и лобисти, за да придобият по-голямо влияние.   През последните 10 000 години климатът на Земята е бил до голяма степен същият като сегашния, като за целия период средната температура на земната повърхност дори е намаляла слабо, пише БТА.   Според много анализатори и учени тази година ще се окаже най-горещата за света, откакто се води статистика. През първите четири месеца на 2010 г. средната температура на водата и земната повърхност са надхвърляли средните за 20-и век - съответно 13,3 и 0,96 градуса по Целзий, отбелязва Ройтерс.     Теза № 2: Google предлага услуга, илюстрираща глобалното затопляне?   От новините, които подминаваме:   Американският технологичен гигант Google стартира нова услуга за потребителите си, която показва въздействието на затоплящия се климат върху живота на Земята. Новото приложение на "Google Earth" демонстрира как нивото на световния океан се повишава и как продукцията на житните култури по цялата планета намалява, когато температурите се покачат с 4 градуса, пише БГНЕС. Стартирането на тази услуга стана благодарение на американското министерство на енергетиката и Google, чиято цел е да се намалят парниковите емисии.   image
  Кратък коментар на Дориана:   Кой всъщност казва истината – Вацлав Клаус и антиглобалистите (които повтарят същото като него) или Американското Министерство на енергетиката и Google, които са си искински представители на Великите глобалистични интереси?

Ал Гор с неговата нобелова награда за мир по въпросите на климата понастоящем е президент на телевизонния канал Current TV, председател на Generation Investment Management, член на съвета на директорите на "Apple" Inc. и неофициален съветник на ръководството на "Google".

image Вижте този човек. Лично на мен физиономията му не ми харесва!

Да, Google, който стартира новата услуга за показване на въздействието на затоплящия се климат върху живота на Земята. А, както знаем, Google има огромно глобално влияние върху съставянето на представи и мнения по дадени въпроси у човечеството днес!   Очаквам вашите коментари, драги читатели! Надявам се поне картинките да са ви харесали!

image
 


Тагове:   туризъм,


Гласувай:
18



Следващ постинг
Предишен постинг

1. panazea - Дорианче , аз намерих теб и това ми стига !
21.10.2010 11:04
Мислещо същество , задаващо си въпроси ! Прегръдка !
цитирай
2. doriana - 1. panazea
21.10.2010 11:09
Верно ли? Е, радвам се, че някому съм била полезна! Поздрави!
:)
цитирай
3. анонимен - Много дълго! Трудно го прочетох! ...
21.10.2010 12:12
Много дълго! Трудно го прочетох! Не, че няма смисъл и добра идея в него, даже, като се замислих намерих много връзки между хора и случки в различните статии...Хм интересен подход!
цитирай
4. анонимен - Ама защо не ми излиза коментара?
21.10.2010 12:12
Ама защо не ми излиза коментара?
цитирай
5. doriana - Защото има модерация. . . хахах! - ...
21.10.2010 12:15
Защото има модерация...хахах! - средство против мръсни коментари, които цапат!
:)
цитирай
6. bapha - баси
21.10.2010 13:41
сериозните теми :)))
но пък може да си на правия път :)))
изчетох!
цитирай
7. original - Какъв филм, гледах само за Обама на негова земя...
21.10.2010 13:55
Точно по време и след изборите, велик момент в моя живот, блажени са незнаещите :)
цитирай
8. doriana - 6. bapha
21.10.2010 13:56
Браво на момчето за търпението!

:))))))
цитирай
9. doriana - Точно по време и след изборите, в...
21.10.2010 13:57
original написа:
Точно по време и след изборите, велик момент в моя живот, блажени са незнаещите :)

О, да, блажени са! Те не знаят какво всъщност има под повърхността и между думите...А кой е този филм за Обама?
цитирай
10. kalin8 - Здравей,Ди!
21.10.2010 18:49
Прочетох с интерес...
А ние? Кога ще пием чай?!
Б.
цитирай
11. tili - Прочетох с
23.10.2010 00:20
удоволствие! Ше мислля с омерзение!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: doriana
Категория: Изкуство
Прочетен: 1888323
Постинги: 139
Коментари: 1012
Гласове: 5751